Åkerøya ligger idyllisk plassert ved Blindleia i Lillesand-skjærgården. Blindleia er en smal kyststrekning mellom Lillesand og Kristiansand – ofte kalt «sørlandsskjærgårdens indrefilet». Siden det verken er bro eller ferjeforbindelse over til Åkerøya, skjer overfarten med privat båt. Fra brygge og parkeringsplass på land er det ca. fem minutter over til øya. 

View the embedded image gallery online at:
https://www.kulturgaarden.net/akeroya-i-dag#sigProId3d1827c322

 

Levende idyll

På Åkerøya finner du kvaliteter vi holder på å ta farvel med i vår tid. Her kan du kan gå tur på kjerreveier uten å møte biler. Du kan puste inn frisk havluft og jogge uforstyrret på de myke stiene som forgreiner seg rundt på øya. Og – du våkner opp til stillhet, et «knapphetsgode» i vår tid. En sjelden gang kan stillheten bli brutt ved lyden fra en traktor eller ei motorsag – bare en hyggelig påminnelse om at driftige øyboere holder det gamle kulturlandskapet i hevd.

Da befolkningen var på sitt høydepunkt, i seilskutetida på slutten av 1800-tallet, hadde rundt tre hundre sjeler tilhold på øya. På 1900-tallet ble den gradvis avfolka, men på 1970- og 1980-tallet begynte folk å flytte ut igjen, de fleste med familieknytning fra gamle dager.

Ikke så mange bor fast på øya gjennom hele vinteren, men når våren melder seg, fylles øya opp med mennesker som vil nyte «smeigedaene» om sommeren. Da er det også mange muligheter for et sosialt liv: Åkerøya-festivalen går av stabelen, med fiskekonkurranse og ulike kulturinnslag. På fotballøkka spilles det daglig. I ventebua på den gamle dampskipskaia har det poppet opp et lite bibliotek til fri avbenyttelse, og i bedehuset kan det være årsmøter, gudstjeneste eller endog en maleriutstilling. Kommunen har også lagt til rette for ei felles badestrand i ei idyllisk bukt ved Blindleia på nordsiden av øya. Øya har også en egen Facebook-side. Og på Åkerøya er man på fornavn med alle. En arv fra gamle seilskutetider, da alle kjente alle? 

 

Boplikten som forsvant

I Lillesand kommune har det vært boplikt siden 1985, men etter mange og engasjerte diskusjoner ble den opphevet for Åkerøyas del i 2012. Åkerøya hadde da i lang tid vært den eneste øya uten fast landforbindelse i Lillesand kommune som hadde boplikt.

I dag fins alle grader av «fastboenhet» på øya: Som ellers i samfunnet flyter arbeid og fritid gradvis over i hverandre, og bostedet bestemmer ikke lenger om man arbeider der, bare nyter fritida – eller gjør begge deler.

View the embedded image gallery online at:
https://www.kulturgaarden.net/akeroya-i-dag#sigProId2de52d137d

 

«Hovedstaden»

Stranda er øyas gamle «hovedstad» og en av seks gamle uthavner i Lillesand kommune. (Ei uthavn er ei havn i den ytre skjærgården.) Mang en stolt fullrigger har lagt til her, med godt ankerfeste og ly for været, og mulighet til å seile både inn og ut under de forskjelligste forhold. I glansperioden var det mye liv i havna, med både butikk og skole rett ved, og fremdeles kan den gamle bebyggelsen gi følelsen av at seilskutetida ikke helt har tatt slutt.

View the embedded image gallery online at:
https://www.kulturgaarden.net/akeroya-i-dag#sigProId087a6e0aed

 

Kommunale planer

Den siste reguleringsplanen for Åkerøya ble vedtatt av Lillesand kommune i 2001.

pdfRegplan1.pdf

pdfRegplan2.pdf

 
Webløsning ©2018 av Web Norge